CALENDAR ORTODOX --- SFINTII ZILEI
VIETILE SFINTILOR --- SINAXAR

  IANUARIE FEBRUARIE MARTIE APRILIE MAI IUNIE  
  IULIE AUGUST SEPTEMBRIE OCTOMBRIE NOIEMBRIE DECEMBRIE  
   1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31   
 

Sinaxar 19 Octombrie

 

În această lună, în ziua a nouăsprezecea, pomenirea Sfântului Prooroc Ioil.

Acesta se tâlcuiește dragostea Domnului, sau începătura, sau pârga lui Dumnezeu. El era din seminția lui Ruvim, din satul Metomoran; și proorocind despre foametea și încetarea jertfelor legii și despre patima dreptului prooroc, prin care s-a înnoit spre mântuire tot pământul, a murit și s-a îngropat în pământul lui.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Uar (Var) și a celor ce erau împreună cu dânsul, șapte dascăli, precum și a fericitei Cleopatra și a fiului ei Ioan.

Uar - VarAcesta a fost în zilele împăratului Maximian (către 304), în Egipt, de neam mare și luminat și drept măritor. Deci fiind la închisoare oarecare șapte sfinți, multă vreme le-a purtat de grijă Sfântul Uar, în toate zilele. Și săvârșindu-se unul dintre acei șapte, a trecut sfântul în locul aceluia; și mergând la guvernator cu ceilalți dimpreună, a fost bătut cu toiege, și i-au strujit coastele mult și într-aceste chinuri cinci ceasuri aflându-se cu răbdare, pe lemn fiind pironit, și-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Tot în această zi, șase Cuvioși Mucenici din pustie, care dimpreună cu Sfântul Uar s-au nevoit și care de sabie s-au săvârșit.

Tot în această zi, Sfântul sfințitul Mucenic Sadot și cei dimpreună cu dânsul, o sută și douăzeci de mucenici, care s-au săvârșit în Persida.

Împărățind Savorie în țara perșilor, sfântul părintele nostru acesta, fiind acolo episcop, la o eparhie a împărăției lui, și învățând pe poporul lui Dumnezeu câte trebuie spre folosința sufletească, botezând și pe unii din perși fără de sfială, a fost pârât la împăratul; și fiind adus înaintea lui, și nesupunându-se a se închina soarelui și lunii, apei și focului, întâi l-au bătut cu toiege. Apoi i-au scos o fâșie din frunte până la unghiile picioarelor, de un deget de lată; și iarăși l-au bătut cu vine de bou și l-au tăvălit peste spini și peste scai de cei ghimpoși, și l-au strâns într-un teasc cu vârtej. Deci, răbdând acestea toate vitejește, spre mai multă mânie a ațâțat pe împăratul, și băgându-l în temniță, iarăși l-a scos la întrebare. Și aflându-se sănătos peste tot trupul, l-a spânzurat cu capul în jos, și l-a pătruns peste tot trupul cu țepi de fier arse. Și sfântul socotind acestea întru nimica, a auzit pe împăratul înfricoșându-l mai vârtos, și zicându-i că-i va risipi membrele trupului. Iar sfântul i-a răspuns, zicând: "Eu cred lui Dumnezeu, că creștinii vor împărți moaștele mele și cine va chema pe Dumnezeu prin numele meu va afla mântuire". Și îndată i-au tăiat limba. Iar sfântul întinzându-și mâinile și ochii la cer, și rugându-se întru sine a auzit glas din cer, zicându-i: "Plinitu-ți-s-a cererea, și iată vei grăi". Și crescându-i altă limbă, mărea pe Dumnezeu. Aceasta văzând popoarele s-au spăimântat și au crezut în Domnul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, o mie și șaptezeci de bărbați, și alte două sute. Deci văzând împăratul, că vin mulți prin mijlocirea lui către Hristos Dumnezeul nostru, a poruncit să-i taie capul; de vreme ce și alții mulți au strigat zicând: "Împărate, și noi suntem creștini"; și a dat și asupra lor judecata cea mai de pe urmă, și luându-i slujitorii i-au adus la locul junghierii. Deci, făcând sfântul rugăciune și însemnându-i cu semnul cinstitei și de viata făcătoarei Cruci, fiind o sută douăzeci, întâi a fost tăiat capul Sfântului Mucenic Sadot, apoi ale celorlalți, și toți și-au luat cununile muceniciei.

Tot în această zi, Sf. Leontie filozoful care în pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, Sfinții Felix preotul și Eusebie diaconul care de sabie s-au săvârșit.

Cuviosul Ioan de RilaTot în această zi, Cuviosul părintele nostru Ioan, făcătorul de minuni, care la muntele Rila (Bulgaria) s-a nevoit și a zidit mănăstirea de acolo, și care în pace s-a săvârșit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

sus

 

 
                 
Cautare in
Calendar-Ortodox.ro
Loading
Sfintii zilei
SINAXAR
 
 
                 
Calendar ortodox
Octombrie 2013
 
  OCTOMBRIE  
  L Ma Mi J V S D  
      sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei  
  sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei  
  sfintii zilei 14 octombrie: Cuvioasa Parascheva de la Iasi sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei  
  sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei 26 octombrie: sfantul mare mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir  
  sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei sfintii zilei      
 
 
 
                 
  Pentru webmasteri  
 

Ortodoxronet

 
LEGATURI
OrtodoxRoNet
 
  Sfaturi ortodoxe  
  Crestinism Ortodox  
  Credo  
  Pr. Iulian Nistea  
  Filocalia  
  Ierodiacon Visarion  
  Parohia Offenbach am Main  
  Scara Raiului  
  Manastirea Saraca  
  Adevar Ortodox  
  Biserica Româna din Paris  
  Parohia "Sfanta Maria" - Dallas  
  Resurse Ortodoxe Românesti  
  Razboiul nevazut  
  Ortodocsi din Paris  
  Orthodox Sites Portal  
  Icoane bizantine  
  OrtodoxMedia  
  Echo orthodoxe  

sus

Asociatia Ortodoxronet